Kavala Blogs

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΙΝΙΓΜΑ


Ο ιός της γρίπης προκαλεί μια συνήθη λοίμωξη του αναπνευστικού. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ιών, οι Α, Β ή C. Ολοι τους προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται μία ώς τέσσερις μέρες μετά τη μόλυνση (χρόνος επώασης): Πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, κόπωση, πόνοι στους μυς, πονόλαιμος και βήχας. Η πάθηση περνά μέσα σε πέντε ώς επτά μέρες.


Τα συμπτώματα ποικίλουν ευρέως από ασθενή σε ασθενή και από τον τύπο του ιού.Ωστόσο υπάρχουν και κακά νέα: Ο κάθε τύπος του ιού Α ή Β εμφανίζεται με «στολές παραλλαγής». «Καμουφλαρισμένος», αποδιοργανώνει πλήρως το φυσιολογικό αμυντικό σύστημα του ανθρώπου, καθώς και εκείνο που τα εμβόλια έχουν προετοιμάσει, παράγοντας «στρατιώτες ειδικών αποστολών» αντισώματα. Η «εντολή» είναι η ιχνηλασία και καταστροφή του εχθρού, ενός αέναα διαφοροποιούμενου ιού δηλαδή. Η ιχνηλασία είναι μαγική εικόνα για την «ψυχρή στατική λογική» που χρησιμοποιεί η ιατρική. Τόσο που και ο ορισμός της «νέας» γρίπης είναι εξωπραγματικός. Κάθε νέα επιδημία γρίπης είναι «νέα», αφού δεν προκαλείται από το ίδιο ακριβώς στέλεχος του ίδιου τύπου του ιού.


Ο ιός της «νέας γρίπης» είναι της οικογένειας (τύπου) Α και κατευθείαν απόγονος της ισπανικής (Α/Η1Ν1), αλλά όχι ο ίδιος. Με τις παραλλαγές αίνιγμα καθιστά εμβόλια, φάρμακα, μέτρα πρόληψης, άνευ αξίας. Τα εμβόλια μας προστατεύουν από τρία γνωστά στελέχη του ιού, όχι όμως από τον «νεότερο». Την εποχή της γρίπης (Οκτώβριος 2007-Μάιος 2008) ο ιός τύπου Α με χαρακτηριστικά στελέχους Η1 ήταν 12% ανθεκτικός σε έναν τύπο αντιϊκού φαρμάκου. Τον Οκτώβριο 2008 το 98% ήταν ανθεκτικό.


Στον αγωνα του περί υπάρξεως ο ιός αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα. Το γενετικό του υλικό είναι RNA (όχι DNA όπως των ανθρώπων). Μόλις εισβάλει σε ένα κύτταρο, υποχρεούται να χρησιμοποιήσει το γενετικό υλικό του κυττάρου, π.χ. ανθρώπου, χοίρου κ.λπ. Περνώντας από τον χοίρο, τα πουλερικά και τον άνθρωπο, γνωστοί τόποι στρατοπέδευσής του, ταξινομεί και ενσωματώνει τα υλικά που βρίσκει (μεταλλάσσεται). Είναι δύσκολο να καταστρέφουμε τα «στρατόπεδά» του.


Στην Απω Ανατολή καίγαμε πτηνοτροφεία. Σήμερα στην Αίγυπτο ο ιός Α/Η1Ν1 ελαφρώς παραλλαγμένος είναι η «εκδίκηση του Θεού στους άπιστους». Αυτή η «τοποθέτηση» του ιού επέστρεψε στην κυβέρνηση να θυσιάσει 300.000 χοίρους. Ο τύπος του ιού, όμως, που είχε μολύνει πολλούς (εκ των οποίων 68 νόσησαν βαριά και χάθηκαν 23), ήταν Η5Ν1. Αυτός φιλοξενείται, συνήθως, στα πουλερικά!


Μηπως τα κλιματιστικά των αεροπλάνων πρέπει να λειτουργούν με προδιαγραφές χειρουργείων;


Σε πρόσφατη μέτρηση βρέθηκε ότι το 43% των επιβατών αεροπλάνου μολύνθηκε από έναν παθογόνο μικροοργανισμό που ανιχνεύτηκε στο κλιματιστικό. Ούτε τα ειδικά φίλτρα των κλιματιστικών αεροπλάνων και αερολιμένων δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επιβατών.Η «νεα γριπη» ενεδρεύει παντού. Το παιδάκι από το Μεξικό που χάθηκε, νοσηλευόμενο σε μία από τις καλύτερες εντατικές των ΗΠΑ, ήταν εγγονός του πλουσιότερου Μεξικανού.


Aπό τον Dr Στέφανο Kαραγιαννόπουλο, Kαθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή Τμήματος Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: